Het overleg in Genève dat vrede in Syrië dichterbij moet brengen is nog steeds in voorbereiding. Dit zei het hoofd van de Syrische regeringsdelegatie, Bashar al-Jaafari, dinsdag na een gesprek met VN-gezant Staffan de Mistura.

De Mistura zelf zei dat het overleg wel officieel van start is gegaan.

Jaafari sprak dinsdag 2,5 uur met De Mistura en zei dat er "nog steeds voorbereidingen worden getroffen voor het begin van indirecte onderhandelingen".

Er moeten straks twee teams van onderhandelaars zijn, "maar de andere kant" heeft zijn delegatie nog niet rond, aldus Jaafari.

Bombardementen

Groepen die de regering van de Syrische president Bashar al-Assad bestrijden, hebben geëist dat de regering eerst ophoudt met het bombarderen en belegeren van tegenstanders. Het Syrische leger belaagt momenteel rebellen bij Aleppo in het noordwesten van Syrië.

Video: Oppositiegroepen Syrië komen aan in Genève 

Vredesakkoord

De vredesbesprekingen in het Zwitserse Genève moeten uiteindelijk leiden tot een vredesbestand in Syrië, waar de burgeroorlog inmiddels vijf jaar duurt. Daarna moeten er verkiezingen worden uitgeschreven.

De eerdere twee pogingen in Genève om een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De recente opmars van IS is voor de VS en Rusland een belangrijke motivatie om nu opnieuw om tafel te gaan.