Tienduizenden Irakezen in het door Islamitische Staat bezette Fallujah dreigen verstoken te raken van voedsel, medicijnen en brandstof. Het Iraakse leger is het beleg om Fallujah begonnen en de westelijke stad is bijna helemaal van de buitenwereld afgesneden.

Volgens een arts in een ziekenhuis in Fallujah zijn vooral de medicamenten voor de kraamafdeling bijna op. Meerdere inwoners van de stad zouden inmiddels zijn bezweken aan de honger en de gebrekkige gezondheidszorg. De berichten zijn moeilijk te verifiëren omdat er nauwelijks contact kan worden gelegd met Fallujah.

De internationale coalitie die in Irak tegen IS vecht, moet hulpgoederen afwerpen boven de stad. Die oproep doet de gouverneur van de westelijke provincie Anbar, waarin Fallujah ligt. De behoeftige inwoners kunnen niet op een andere manier van hulp worden voorzien. IS, dat de stad al zo'n twee jaar bezet, heeft mijnen gelegd op de invalswegen van de stad, zei gouverneur Sohaib al-Rawi.

Het is onduidelijk of het Iraakse leger na de herovering van Ramadi op IS eerst Fallujah wil innemen of die stad omsingeld houdt en liever doorstoot naar Mosul.