De Amerikaanse recherchedienst FBI doet onderzoek naar vervuiling van het drinkwater in de plaats Flint. Door lood in het water, is een onbekend aantal inwoners van de plaats ziek geworden.

De FBI werkt samen met onder meer lokale politiediensten en inspecteurs aan het onderzoek, zei een woordvoerder van de procureur-generaal in Detroit dinsdag tegen de lokale krant Free Press.

De Amerikaanse milieudienst EPA doet al sinds begin januari onderzoek naar de vervuiling, maar het is nu pas duidelijk dat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat.

Onderzocht wordt of er mogelijk misdrijven zijn gepleegd. Zo kan het zijn dat er fraude is gepleegd of dat een persoon of instantie nalatig is geweest.

Waterbronnen

De problemen in Flint, een stad met bijna 100.000 inwoners in de staat Michigan, begonnen nadat de stad in 2014 was overgestapt op andere waterbronnen om geld te besparen.

Het water kwam uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en kleur van het drinkwater. Later bleek dat er lood in was terechtgekomen.

Gedragsproblemen

Loodvergiftiging kan leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen. Op 17 januari riep president Barack Obama van de Verenigde Staten de noodtoestand uit in de plaats.

Gouverneur Rick Snyder van Michigan heeft al publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de situatie in Flint. "De overheid heeft gefaald en heeft uw vertrouwen beschaamd, zowel lokaal als op federaal niveau", zei hij.

Democraten in de Amerikaanse Senaat willen 600 miljoen dollar vrijmaken om het vervuilde water weer schoon te krijgen.

Video: Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis

Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint
Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint