Afgelopen jaar zijn naar schatting 20.000 kinderen verdwenen die naar Europa waren gevlucht. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert dinsdagavond in Brandpunt.

Eerder zei de Europese politieorganisatie Europol dat het om 10.000 kinderen ging. "Ik denk dat dat aantal twee keer zo groot is", zegt de Kinderombudsman.

Volgens Dullaert zijn de aantallen verdwenen kinderen veel hoger omdat de registratie door overheden gebrekkig is. Ook willen kinderen zichzelf niet registeren omdat ze bang zijn in de cel te belanden.

Dit komt volgens de Kinderombudsman voor in landen als Hongarije, Griekenland, Italië en Polen. "Registeren betekent voor veel kinderen gevaar. Wij kennen gevallen van kinderen die 195 dagen in een cel hebben gezeten."

Dullaert is tevens voorzitter van het Europese netwerk van kinderombudsmannen. Voor die organisatie deed hij onderzoek naar het lot van vluchtelingenkinderen.

Voorrang

Dullaert vindt dat kinderen voorrang moeten krijgen omdat ze extra kwetsbaar zijn. Veel verdwenen kinderen komen terecht in de prostitutie of worden gedwongen tewerkgesteld. "Wij vragen om een actieplan voor kinderen."

Eind vorige week werd bekend dat Dullaert weg moet als Kinderombudsman. Zijn eerste termijn loopt af, maar Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen wil hem niet herbenoemen. Inmiddels hebben in een petitie meer dan 20.000 mensen protest aangetekend tegen dit besluit.

Dullaert zegt 'beduusd’ te zijn van de steun die hij krijgt. "Het is een lastig moment." Woensdag wordt de benoeming van de Kinderombudsman besproken in de Tweede Kamer.