De strijd tegen piratenaanvallen op zee lijkt succes te krijgen. Het Internationale Maritieme Bureau (IMB) registreerde vorig jaar 246 aanvallen door piraten. Dat is er slechts één meer dan het voorgaande jaar, toen het aantal in acht jaar tijd naar het laagste niveau daalde.

In 203 gevallen kwamen de piraten vorig jaar aan boord, in één geval werd een bemanningslid gedood, meldde het in Londen gevestigde bureau dinsdag.

Bij Somalië, waar vier jaar geleden nog 230 piratenaanvallen waren, is er in 2015 niet één gerapporteerd. Al in 2014 werden slechts elf aanvallen op schepen aan Somalische piraten toegeschreven.

Hoog risico

Toch blijft de regio een gebied met een hoog risico, waarschuwde de IMB. Behalve de Golf van Aden, is ook de Indische Oceaan een risicogebied. De IMB registreert sinds 1992 piratenaanvallen.

Het aantal scheepskapingen is eveneens afgenomen. In 2015 werden vijftien schepen gekaapt, zes minder dan een jaar eerder. In 2013 werden nog wel elf gevallen geregistreerd.

Sinds augustus 2015 zijn er geen scheepskapingen meer gezien. Wel is er een verdubbeling in het aantal kapingen van bemanningsleden.

Er waren vorig jaar negentien keer mensen gekaapt, allen bij vijf aanvallen voor de kust van Nigeria. Vorig jaar waren er nog negen gevallen van kapingen.