Ted Cruz heeft zijn Republikeinse tegenstrever Donald Trump verslagen in de voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa. Bij de Democraten heeft Hillary Clinton met een verwaarloosbare marge gewonnen van Bernie Sanders. 

Clinton won in Iowa 49,9 procent van de stemmen. Sanders kreeg 49,5 procent.

Cruz, de oerconservatieve senator uit Texas, heeft bij de Republikeinen 27,7 procent van stemmen binnengehaald. Trump zit daar dicht op, met 24,3 procent van de stemmen. Marco Rubio is de grote verrassing van de voorverkiezing: de senator uit Florida is op de derde plaats geëindigd met ruim 23 procent van de stemmen.

Democraat Martin O'Malley heeft besloten uit de race te stappen. Hij kreeg ongeveer een half procent van de stemmen in Iowa. Bij de Republikeinen stapt Mike Huckabee uit de race; hij kreeg 7 procent van de stemmen.

Reacties

"Vanavond is een overwinning voor de conservatieven van Iowa en overal in dit land", stelde Cruz na de bekendmaking van de resultaten. "De staat Iowa heeft gesproken, de volgende president van de Verenigde Staten zal niet worden gekozen door de media of door lobbyisten. De volgende president wordt gekozen door de de Amerikaanse bevolking."

Trump heeft na de voorverkiezing zijn liefde geuit voor de inwoners van Iowa. "Ik ben jullie allemaal dankbaar", aldus de vastgoedmagnaat. "Ik vind het geweldig hier, ik denk dat ik hier een boerderij ga kopen", grapte Trump. "Wij krijgen de Republikeinse nominatie en zullen makkelijk Bernie of Hillary verslaan."

Clinton heeft zich niet uitgesproken over een eventuele overwinning in Iowa. "Ik feliciteer mijn vrienden en tegenstanders en ik heb erg veel zin om in debat te gaan met Bernie Sanders om te kijken hoe de VS vooruit kan gaan. Ik ben progressief. Stilstaan is geen optie. We moeten vooruit gaan en de levens van Amerikanen beter maken", aldus de Democraat.

Bekijk de reacties van de presidentskandidaten:

Gelijkspel

Sanders spreekt van een een virtueel gelijkspel met Clinton. "De stemmen komen nog binnen, maar wij zullen ongeveer de helft van de delegaties hebben uit Iowa. Ik wil graag Clinton feliciteren met haar campagne."

"De mensen uit Iowa hebben een politiek bericht gestuurd naar de media en de politieke gevestigde orde. Ik ben overweldigd dat miljoenen mensen uit dit land hun bijdragen hebben geleverd aan deze campagne. De reden dat wij het zo goed hebben gedaan en het ook zo goed gaan doen in andere staten is dat de mensen geen corrupte economie meer willen zien", zei een enthousiaste Sanders.

Opkomst

De uitslagen van de voorverkiezingen in Iowa zijn zeer belangrijk voor het verloop van de verkiezingen: relatief vaak wordt de winnaar van de caucus in Iowa uiteindelijk genomineerd als presidentskandidaat. Iowa kent veel gelovige en conservatieve stemmers.

Volgens Amerikaanse media is er sprake van een zeer hoge opkomst. Er stonden lange rijen voor de zalen en buurthuizen waar gestemd wordt. CNN zegt op basis van een ingewijde dat er 20 procent meer mensen zijn dan tijdens de voorverkiezingen in 2012.

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie door in60seconds

Super Tuesday

De volgende voorverkiezing is op 9 februari in New Hampshire. Op 1 maart wordt het kaf van het koren gescheiden. Dan staat 'Super Tuesday' op het programma en wordt in elf staten tegelijk gestemd. De Republikeinen stemmen zelfs in twaalf staten, omdat in Alaska alleen een Republikeinse caucus op het programma staat. Na Super Tuesday vallen doorgaans kandidaten af. Zij kondigen vervolgens aan welke overgebleven kandidaat zij zullen steunen.

De caucus in Iowa is sinds 1972 de eerste voorverkiezing in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen in de VS.