Een belangrijk verbond van Syrische oppositiegroepen heeft maandag voor het eerst officieel gezamenlijk overleg gevoerd met speciaal gezant van de Verenigde Naties Staffan de Mistura in Genève. 

De alliantie, die zich het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) noemt, heeft aan zijn deelname aan de onderhandelingen voorwaarden verbonden en wil daarover naar eigen zeggen met De Mistura spreken.

De strijdende partijen die voor de vrijdag begonnen vredesonderhandelingen aanschuiven, overleggen voorlopig niet rechtstreeks met elkaar. VN-gezant De Mistura pendelt tussen de delegatie van de Syrische regering en de verschillende oppositiegroepen.

Het HNC liet eerder weten pas te willen onderhandelen als onder andere de belegering van enkele steden en dorpen door Syrische regeringstroepen werd opgeheven en er een eind zou komen aan bombardementen op burgers. Over die eisen onderhandelt het door Saudi-Arabië gesteunde oppositieverbond nu met De Mistura.

Zelf onderhandelen

De grote mogendheden moeten onderhandelingen openen over een staakt-het-vuren in Syrië. Dat is niet aan de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, zei gezant Staffan de Mistura maandag zelf.

De Mistura wees erop dat de zogeheten Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) heeft toegezegd zich te buigen over wapenstilstanden in Syrië. Onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Turkije en enkele Golfstaten en Europese landen maken deel uit van de ISSG. De VN-gezant zegt zich te zullen richten op de opdracht die de VN hem hebben gegeven: het zoeken naar een politieke oplossing voor Syrië.

Akkoord over hulpgoederen

De VN meldt maandag ook dat de Syrische regering "in principe" instemt met een verzoek van de organisatie om hulpgoederen naar de belegerde plaatsen Madaya, al-Foua en Kefraya te brengen. Wanneer de goederen worden geleverd, is nog niet bekend.

De VN stelt een gedetailleerde lijst op met goederen en een verzoek om teams binnen te laten die een inschatting kunnen maken van de gezondheidssituatie.

Madaya wordt belegerd door troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl opstandelingen al-Foua en Kefraya belegeren.

Video: Partijen komen aan in Genève