Eerste gesprekken Syrische oppositie en VN-gezant positief verlopen

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie hebben zondag in Genève een eerste ontmoeting gehad met de speciale gezant van de VN Staffan de Mistura. De gesprekken zijn volgens de partijen positief verlopen. 

"Wij zijn optimistisch en hier om een oplossing te vinden", sprak een woordvoerder van de oppositie na afloop. Ook VN-gezant De Mistura zei tegen de BBC dat er een "goede start gemaakt is" met de gesprekken. Hij gaf eveneens aan optimistisch te zijn. 

Later op zondag werd bekend dat De Mistura beide partijen maandag opnieuw zal ontvangen. Wel worden de gesprekken met de partijen afzonderlijk gevoerd. 

De gesprekken tussen afgevaardigden van de Syrische regering en de VN-gezant zullen om 11.00 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden. Zes uur later ontvangt de De Mistura de afgevaardigden van het Hogere Onderhandelingen Comité (HNC) van de oppositie. 

Onvrede

Ondanks de positieve ontwikkelingen werd er zondag over en weer onvrede geuit tussen de oppositie en de regering. Zo reageerde de regeringsdelegatie op de bloedige aanslagen die zondag tientallen levens eisten in Damascus. Volgens de regering laten de aanslagen een "verband zien tussen terrorisme en de oppositie''.

Volgens de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari, leider van de regeringsdelegatie, is daarnaast niet duidelijk wie nu eigenlijk de oppositie vertegenwoordigt.

Humanitaire situatie

De tegenstanders van het regime van president Assad willen pas onderhandelen met de regering als de humanitaire situatie in Syrië is verbeterd.

Volgens een woordvoerder van de oppositie was het afreizen van de regering naar Zwitserland alleen maar bedoeld om tijd te winnen "om meer mensen te kunnen doden". De Mistura had vrijdag al een overleg met vertegenwoordigers van de Syrische regering.

De aanwezige oppositiepartijen kwamen pas naar Genève na aandringen van de Verenigde Staten en de toezegging van de regering dat omstandigheden in onder meer belegerde plaatsen in Syrië verbeteren. 

Video: ''Leden van Syrische oppositie zijn optimistisch''

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maande beide partijen zondag om "de kans te grijpen om vooruitgang te boeken''. Hoewel nu niet alle strijdende partijen meepraten, hoopt Kerry dat de gesprekken uiteindelijk zullen leiden tot een staakt-het-vuren en politieke verandering. Als dat lukt, zal volgens hem ook de steun voor terreurgroep IS afbrokkelen.

Kerry stelde verder dat het Syrische regime "een fundamentele verantwoordelijkheid heeft" om ervoor te zorgen dat inwoners van belegerde gebieden humanitaire hulp krijgen.

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen.

Lees meer over:
Tip de redactie