Irak zegt dat dit jaar omgerekend bijna 1,4 miljard euro nodig is voor humanitaire hulp aan de meer dan 3,3 miljoen mensen die door de strijd met Islamitische Staat op de vlucht zijn geslagen. 

Bagdad zegt zelf minder dan de helft van dat geld te kunnen ophoesten maar vraagt de internationale gemeenschap om voor de rest te zorgen.

De regering van Irak maakte dit zondag in een verklaring bekend. Het land gaat gebukt onder de lage olieprijs en de daardoor dalende inkomsten. ''De internationale gemeenschap is nodig om het financiële gat te dichten'', aldus de verklaring.

IS veroverde in 2014 gebieden in het noorden en westen en kreeg daarmee ongeveer een derde van Irak in handen. De militanten zijn inmiddels uit enkele gebieden verdreven. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Mensen die niet naar het buitenland vluchtten, verblijven in geïmproviseerde kampen in onder andere het noorden van het land en leegstaande gebouwen in Bagdad.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds.nl

Verenigde Naties

De Verenigde Naties reageerden zondag meteen door landen op te roepen 861 miljoen dollar (bijna 800 miljoen euro) bijeen te brengen om Irak te helpen. In het land zijn bij elkaar zo'n tien miljoen mensen in nood.

Volgens de VN zal de ellende "groter en erger" worden in de komende maanden.