De belangrijkste Syrische oppositiegroep is aangekomen in Genève. De vertegenwoordigers van het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) praten daar zondag naar verwachting met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura.

Oppositieleden van het HNC eist onder meer dat het Syrische regime wordt gedwongen zich te houden aan een recente VN-resolutie. Daarin wordt onder meer opgeroepen gevangenen vrij te laten, geen gebieden met burgers meer te bestoken en hulpgoederen door te laten.

De oppositiegroep zei onder meer te willen testen of de internationale gemeenschap bereid is werk te maken van beloftes aan het Syrische volk. Ook moet volgens een HNC-woordvoerder blijken of de Syrische regering bereid is haar "humanitaire verplichtingen" na te komen.

Nieuwe start

De eerdere twee pogingen in Genève om een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De Mistura wil het komende overleg dan ook niet 'Genève 3' noemen, maar een hele nieuwe start maken.

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen.