De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft goede kaarten om maandag de voorverkiezing van de Republikeinen in Iowa te winnen.

Zo zitten de Amerikaanse verkiezingen in elkaar
Zo zitten de Amerikaanse verkiezingen in elkaar

De miljardair gaat ruim aan kop in de laatste peiling van de krant Des Moines Register en Bloomberg Politics.

Zo'n 28 procent van de Republikeinen die waarschijnlijk gaan stemmen spraken een voorkeur uit voor Trump. Zijn rivaal Ted Cruz moet het doen met de steun van 23 procent van die groep partijgenoten. Ook onder Republikeinen die zeggen zeker een stem uit te brengen, is Trump het populairst.

De miljardair lijkt niets aan het toeval te willen overlaten. Hij riep zijn aanhangers zaterdag op koste wat kost te gaan stemmen, ook als ze ziek zijn of in een huwelijkscrisis zitten. "Het maakt me niet wat er aan de hand is. Ook als je ziek bent, ga erop uit", hield hij zo'n vierhonderd toehoorders voor.

Tijdens de voorverkiezingen wordt bepaald welke Republikeinen en Democraten hun partij mogen vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen. Trump zorgde onlangs voor ophef door een debat te boycotten, maar gaat nog altijd aan kop in de peilingen.

Democraten

Bij de Democraten blijft Hillary Clinton aan kop gaan. Ze heeft in de peiling een nipte voorsprong op haar rivaal Bernie Sanders. Clinton krijgt de steun van 45 procent van Democraten die waarschijnlijk gaan stemmen, tegenover 42 procent voor Sanders.

Clinton lijkt geen last te hebben van de onthulling dat geheime informatie is aangetroffen op een privéserver die ze als minister gebruikte voor het versturen van zakelijke e-mails. Ze profiteert ook van de populariteit van haar man, oud-president Bill Clinton.

Video: Zo verlopen de Amerikaanse verkiezingen