'Rusland schendt luchtruim Turkije opnieuw'

Turkije heeft zaterdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen nadat Rusland vrijdag het Turkse luchtruim geschonden zou hebben.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het vliegtuig in het Engels en Russisch gewaarschuwd dat het het luchtruim binnenging, melden verschillende media. Verder noemt Rusland de claim van Turkije "propaganda", aldus AFP.

In een verklaring zegt Turkije dat dit een signaal is dat Rusland er op uit lijkt de situatie te willen doen escaleren. Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er "consequenties zullen volgen, mocht Rusland de Turkse soevereiniteit blijven schenden".

De spanningen tussen Turkije en Rusland zijn hoog opgelopen nadat Turkije in november van vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig, dat het Turkse luchtruim schond, neerschoot. Het vliegtuig had een Syrisch dorp aan de Turkse grens gebombardeerd.

Sancties

Rusland kondigde daarna economische sancties af tegen Turkije. De Russische overheid laat bijvoorbeeld vanaf 1 januari geen werk meer uitvoeren door Turkse ondernemingen in de bouw, in de toerisme- of in de dienstensector.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, roept Rusland op om ''verantwoordelijk te handelen en het NAVO-luchtruim volledig te respecteren''. ''Eerdere incidenten hebben aangetoond hoe gevaarlijk dergelijk gedrag is'', zegt hij verder in een verklaring.

Stoltenberg vraagt Rusland alle nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat dergelijke schendingen niet weer gebeuren. ''De NAVO is solidair met Turkije en steunt de territoriale integriteit van onze bondgenoot.''

Lees meer over:
Tip de redactie