Amerikaans oorlogsschip vaart langs door China geclaimde eilandjes

Een Amerikaans marineschip is in de Zuid-Chinese Zee vlak langs eilandjes gevaren die door onder andere China worden geclaimd. 

De tocht was volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bedoeld om de de "vrijheid van navigatie" te testen die aan banden wordt gelegd door de landen die de eilandjes als eigendom beschouwen. Behalve China zijn dat Vietnam en Taiwan.

De Amerikaanse torpedobootjager USS Curtis Wilbur voer op minder dan 20 kilometer langs Triton, een van de Paracel-eilanden. Volgens het Pentagon waren er op dat moment geen Chinese vaartuigen in de buurt.

De VS hebben in oktober een vergelijkbare operatie uitgevoerd. Toen voer een marineschip langs een van de kunstmatige eilanden die China in zee aanlegde. Peking protesteerde daartegen.

Geen toestemming

De landen die de eilanden claimen hebben bepaald dat toestemming moet worden gevraagd om door de wateren te varen. Amerika vindt dat die staten dat recht niet hebben. Het Pentagon verkondigde dat van tevoren ook geen toestemming was gevraagd om het gebied binnen te varen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de VS "door Chinese de territoriale wateren binnen te varen Chinese wetten had overtreden". In de verklaring op de website van het departement werd de zeetocht veroordeeld.

Tip de redactie