'Turkije wil meer financiële steun EU voor opvang vluchtelingen'

Turkije heeft de Europese Unie gevraagd om meer geld voor de opvang van vluchtelingen. De Turkse regering zou ook meer inspraak willen in hoe het geld wordt uitgegeven. 

"Ankara wil 5 miljard euro hebben. Wij zijn slechts bereid de toegezegde 3 miljard te geven", zegt een hoge EU-diplomaat tegen de Duitse krant Die Welt.

Met de Europese steun moeten de leefomstandigheden van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije worden verbeterd. Het land beloofde in ruil daarvoor strengere grenscontroles uit te voeren.

Premier Mark Rutte stelde eerder deze maand nog dat Turkije op dit moment niet hoeft te rekenen op meer financiële steun. "De 3 miljard euro die de Europese Unie heeft toegezegd, moet eerst verstandig worden besteed", aldus Rutte. "En dat is al een hell of a job."

In november sloten Turkije en de EU een overeenkomst over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. De partijen spraken onder meer af dat vluchtelingen die geen recht hebben op asiel en via Turkije naar Europa komen, teruggaan naar Turkije.

Lees meer over:
Tip de redactie