Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag gezegd dat presidentskanidaat Hilary Clinton staatsgeheime documenten op haar privéserver bewaarde. 

Eerder gingen eerder al geruchten dat Clinton geheime informatie verstuurde met haar eigen emailadres. Clinton kwam hierdoor onder vuur te liggen, omdat ze haar privéserver nooit had mogen gebruiken voor zakelijke e-mails waarin gevoelige details worden besproken. 

Volgens het Amerikaanse ministerie zijn er emails gevonden met de kwalificatie 'top secret', zo meldt AP. In totaal zouden 22 emails aangemerkt zijn als emails die vertrouwelijke informatie bevatten op dat niveau. Andere emails kregen het minder zware label 'vertrouwelijk' of 'geheim'. 

Bij mails met het label 'top secret' gaat het om informatie die van invloed kan zijn op de nationale veiligheid. Het ministerie heeft zich daarom ook niet uitgelaten over de inhoud van de mails en of Clinton de mails zelf verstuurd heeft. 

Bekijk de verklaring van de woordvoerder:

Clinton had staatsgeheimen in persoonlijke mailbox
Clinton had staatsgeheimen in persoonlijke mailbox

Gemak 

De vroegere minister Clinton, die in april aankondigde mee te doen aan de presidentsverkiezingen, gebruikte het privé-mailadres naar eigen zeggen omdat dit gemakkelijker voor haar was. Ze hoefde dan maar een apparaat bij zich te hebben.

Door dat adres te gebruiken, bleven veel van de mails echter buiten het zicht van het Congres en van haar collega's. Momenteel onderzoekt het ministerie de ruim 55.000 berichten op de server van Clinton.

De bekendmaking door het ministerie komt vlak voor de start van de voorverkiezingen in de staat Iowa. Al geruime tijd wordt kandidate Clinton in haar campagne geplaagd door de situatie rond het gebruik van haar mailbox als minister van Buitenlandse Zaken.