De belangrijkste oppositiegroep in Syrië heeft alsnog besloten om zich aan te sluiten bij de vredesgesprekken in Genève over vrede in Syrië. 

De gesprekken begonnen vrijdagmiddag.

De belangrijkste Syrische oppositiegroep zal afreizen voor gesprekken met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura.

Dat heeft het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) vrijdag zelf bekendgemaakt. In Genève zijn vrijdag vredesbesprekingen begonnen om een eind te maken aan het conflict in Syrië. 

Vredesoverleg

Het HNC liet weten dat het niet deel zal nemen in een 'politiek proces' met de Syrische regering. Of de oppositiegroep bij het vredesoverleg aan zal schuiven, is niet bekend.

De Mistura zei vrijdag te hopen dat hij de Syrische oppositiegroep zondag zal spreken. "Ik heb goede redenen om te geloven dat ze dit daadwerkelijk serieus overwegen, zodat we verder kunnen met de vredesbesprekingen." Eerder liet hij weten geen formele aanwijzingen te hebben dat de Syrische oppositie zal deelnemen aan gesprekken in Genève.

De gesprekken in de Zwitserse stad, die worden geleid door de Verenigde Naties, moeten een einde maken aan het conflict dat al vijf jaar aan de gang is. 

Bombardementen

De belangrijkste oppositiedelegatie liet eerder weten niet deel te nemen aan de gesprekken zolang de bombardementen van het Syrische leger en de Russen doorgaan en zolang Syrische steden en dorpen belegerd blijven. 

De reden dat ze nu wel komen is dat ze bepaalde toezeggingen hebben gekregen. Welke dit zijn is niet duidelijk. Ook komen ze maar met vier personen in plaats van vijftien.

Het vredesoverleg zou oorspronkelijk afgelopen maandag al van start gaan. VN-gezant Staffan de Mistura treedt vrijdag eerst in gesprek met de Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja'afari. 

Video: Vredesbesprekingen over Syrië

Vredesbesprekingen over Syrië begonnen
Vredesbesprekingen over Syrië begonnen

Geen voorwaarden

De Mistura had de partijen gesmeekt geen voorwaarden vooraf te stellen. Alleen partijen die de VN als terroristisch heeft bestempeld zijn niet welkom. Dat zijn de soennitische extremisten van Islamitische Staat en het aan al-Qaeda verwante al-Nusra Front.

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen. 

De eerdere twee pogingen in Genève een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De Mistura wil het komende overleg dan ook niet 'Genève 3' noemen, maar een hele nieuwe start maken.

Nederland

Premier Mark Rutte maakte vrijdagmiddag bekend dat de strijd tegen IS wordt uitgebreid en dat Nederland ook doelen van IS in Syrië gaat bombarderen. Het kabinet wil met de uitbreiding van de strijd IS effectiever bestrijden.