De politie in Keulen brengt 2.500 politiemensen op de been, nu donderdag het 'Weiberfastnacht', het carnaval in de stad, losbarst. Vorig jaar werden 750 agenten ingezet.

Door inzet van de enorme mankracht willen de autoriteiten voorkomen dat zich weer incidenten afspelen zoals tijdens de jaarwisseling, toen in Keulen veel vrouwen werden lastiggevallen en beroofd door een grote mannenmenigte bij het station.

De Duitse domstad krijgt hulp van korpsen van buiten Noord-Rijnland-Westfalen, omdat in die deelstaat vrijwel overal carnaval wordt gevierd.

Tijdens de jaarwisseling werden in Keulen honderden vrouwen belaagd, aangerand en beroofd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bijna duizend aangiften ontvangen van bijna zeshonderd mensen. Zij werden ingesloten door zo'n duizend mannen.

Onduidelijkheid

Het kantongerecht in Keulen behandelt in februari de eerste zaak die te maken heeft met de reeks incidenten in Keulen rond de jaarwisseling. Het gaat om verdachten uit Tunesië en Marokko, die eerder al werden aangehouden.

Er was aanvankelijk onduidelijkheid over de nationaliteit van de daders. Getuigen zeiden vlak na het incident dat de daders een 'Noord-Afrikaans uiterlijk' hadden en stomdronken waren. De Duitse politie beklemtoonde eerder meerdere malen dat er geen aanwijzingen waren dat het om vluchtelingen zou gaan.

Een week na de jaarwisseling bleek volgens anonieme bronnen binnen de Duitse politie wel dat asielzoekers betrokken waren bij de aanrandingen. Volgens de bronnen zou de politiechef van het politieteam in Keulen de waarheid hebben verbloemd.

Video: Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen

Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen
Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen