Democraten uit de Amerikaanse Senaat willen 600 miljoen dollar vrijmaken om het vervuilde water van de stad Flint schoon te krijgen.

Van de financiële steun is 400 miljoen dollar bedoeld voor het schoon krijgen van het met lood vervuilde water. De overige 200 miljoen dollar is voor gezondheidsproblemen die mensen hebben opgelopen, meldt The New York Times.

De staat Michigan, waarin Flint ligt, heeft de kosten voor vervanging van de watervoorziening geschat op 760 miljoen dollar.

"Het is de taak van de Staat om achter de oorzaak te komen van dit probleem en om de watervoorziening te repareren", zegt senator Gary Peters. "We moeten alle mogelijke middelen van alle niveaus van de overheid bij elkaar brengen om deze ongekende noodsituatie aan te pakken."

Vastberaden 

Democraten hebben aangegeven vastberaden te zijn als het gaat om dit wetsvoorstel. Het voorstel kan bij sommige Republikeinen in het verkeerde keelgat schieten, met name bij degene die in eerder situaties tegen federale noodhulp hebben gestemd.

Wanneer de Republikeinen niet meewerken met het wetsvoorstel voor Flint, dan gaan de Democraten dwarsliggen bij een slepend wetsvoorstel over de energierekening.

Excuses

Afgelopen week bood Gouverneur Rick Snyder van de staat Michigan publiekelijk zijn excuses aan voor de situatie in Flint. "Het spijt me en ik zal het goedmaken", beloofde Snyder. 

"Geen enkele inwoner van deze prachtige staat zou in een ramp als deze moeten kunnen belanden. De overheid heeft gefaald en heeft uw vertrouwen beschaamd - zowel op lokaal als federaal niveau."

De problemen zijn onstaan nadat Flint  in 2014 overstapte op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam echter uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en de kleur van het water.

Video: Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint 

Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint
Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint

Verhoogd loodgehalte

Er werd lang niets met de klachten gedaan, maar uit recente tests blijkt dat een aantal kinderen een verhoogd loodgehalte in het bloed heeft. Lood kan leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen. De inwoners van Flint mogen nu voorlopig geen water meer uit de kraan drinken.

De stad telt bijna 100.000 inwoners. Washington coördineert de hulp aan Flint en gaat ervoor zorgen dat de stad zeker drie maanden goed water krijgt. Dat het Witte Huis zich mengt in de kwestie is uitzonderlijk: doorgaans roept de president alleen de noodtoestand uit als zich grote natuurrampen voordoen.