Weer VN-soldaten in CAR beschuldigd van misbruik

De Verenigde Naties hebben vrijdag verklaard dat er meer beschuldigingen zijn over soldaten van de VN-vredesmissie in de Centraal Afrikaanse Republiek die kinderen seksueel zouden hebben misbruikt. 

Het gaat om soldaten uit Georgië, Frankrijk en andere landen die niet met name worden vermeld.

De misdaden, waaronder ook verkrachting, zouden vooral in 2014 zijn begaan. De betrokken landen, alsmede de Europese Unie, zijn door de VN op de hoogte gebracht van de feiten en onderzoeken de affaire nu zelf.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad al-Hussein, noemde de beschuldigingen ''extreem ernstig".

Interviews

De nieuwe zaken komen voort uit interviews die de VN heeft gehad met meisjes en vrouwen die eerder melding hadden gemaakt van verkrachtingen door VN-soldaten, meldt persbureau AP vrijdag.

Het misbruik vond plaats in een kamp in de buurt van het vliegveld van Bangui. De soldaten zouden deel hebben uitgemaakt van een Georgisch team. De verkrachtingen zouden hebben plaatsgevonden in 2014.

De VN-missie Minusca in het straatarme land wordt al enige tijd geteisterd door beschuldigingen van seksueel misbruik en buitensporig geweld. Er stapten al een paar kopstukken van de missie op vanwege alle aantijgingen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie