Nog vier gewapende demonstranten weigeren weg te gaan uit het overheidsgebouw in het natuurpark in Oregon. De FBI heeft verzocht aan alle bezetters het pand te verlaten.

In totaal werden donderdag acht militieleden aangehouden, onder meer bij een verkeerscontrole. Hierbij werden ook schoten gelost, waarbij de 54-jarige boer Robert LaVoy Finicum omkwam.

De FBI heeft donderdag Amerikaanse tijd een video vrijgegeven waarop de schietpartij te zien is. De beelden tonen hoe de boer in zijn jaszak reikt. Direct daarop wordt hij gedood.

Autoriteiten in de staat Oregon zeggen dat LaVoy Finicum gewapend was toen hij door politieagenten in zijn auto werd aangehouden.

Onder de gearresteerden bevinden zich ook de broers Ammon en Ryan Bundy, die de bezetting vier weken geleden initieerden. Bundy riep naar aanleiding van de dood van zijn kameraad overgebleven bezetters op het natuurpark te verlaten.

Video: Schietpartij tussen FBI en Robert LaVoy Finicum

FBI geeft video vrij van dodelijke schietpartij
FBI geeft video vrij van dodelijke schietpartij

Overlast

Aanleiding voor de bezetting is een slepend conflict over de macht over land van de federale overheid. Specifiek is de woede gericht tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 hun land afbrandden als preventieve maatregel tegen bosbranden.

De bewoners van het stadje Burns, waar het natuurpark ligt, hadden de afgelopen weken al meerdere malen geklaagd over de overlast die de bezetting van de 150 militieleden veroorzaakte. De gouverneur van Oregon had eerder deze week de federale overheid gevraagd in te grijpen.