'VS dreigt met visumplicht voor vijf Europese landen'

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft volgens de nieuwssite Politico vijf Europese landen gewaarschuwd dat hun burgers mogelijk weer visum zullen moeten aanvragen voor de VS.

De landen zouden onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen om te voorkomen dat terroristen er vertoeven of reizen.

Washington zou van België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië hebben geëist voor 1 februari extra maatregelen te nemen, omdat hun beveiliging tegen rondtrekkende terroristen tekort zou schieten.

Politico meldt dat als de landen niet ingrijpen, ze worden geschrapt van de lijst met 38 landen waarvan de burgers geen Amerikaans visum nodig hebben voor toerisme of handel in de VS. Nederland staat ook op deze lijst. In totaal maken zo'n twintig miljoen mensen gebruik van het reizen zonder visum.

Washington vreest terroristen die als burgers van die 'visumvrije' landen naar de VS zouden willen komen. Er zouden alleen al in Europa minstens 34 miljoen paspoorten zijn gestolen of zoekgeraakt. Bovendien groeit het aantal valse paspoorten schrikbarend.

Lees meer over:
Tip de redactie