Een enorm kabaal en een trillende grond hebben in het noordoosten van de Verenigde Staten donderdagmiddag letterlijk en figuurlijk voor opschudding gezorgd.

Veel mensen in de staten New Jersey en Connecticut vreesden dat er sprake was van een aardbeving. Sommigen gingen zelfs angstig de straat op omdat hun huis zo trilde, meldden Amerikaanse media.

Maar volgens de deskundigen van het USGS (U.S.Geological Survey) was er geen aardbeving. Plaatselijke media meldden dat volgens het USGS militaire vliegtuigen de geluidsbarrière hebben doorbroken. De knal die daarbij gepaard gaat reist mee met het vliegtuig, daardoor wordt deze op verschillende plekken op andere tijden gehoord.

Het Pentagon zou aan NBC Connecticut hebben laten weten dat het gaat om een testvlucht van de nieuwe straaljager F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter.

Het is echter nog volslagen onduidelijk wat voor vliegtuigen zo veel lawaai en trillingen hebben veroorzaakt. De politie heeft in een reeks plaatsen aan de noordoostkust de bevolking opgeroepen te stoppen naar alarmnummers te bellen. Er wordt uitgezocht wat er is gebeurd.