Duitse coalitie weer op één lijn over asiel

De drie Duitse regeringspartijen hebben donderdag afspraken over het asielbeleid gemaakt die de krakende regeringscoalitie op de rails moeten houden. Maandenlang is over details ruzie gemaakt en onderhandeld. 

De coalitie wil met extra beperkingen de grote stroom vluchtelingen indammen.

De drie partijen zijn de sociaaldemocratische SPD van vicekanselier Sigmar Gabriel, de Beierse christendemocraten onder leiding van Horst Seehofer en de Christen-Democratische Unie van bondskanselier Angela Merkel.

Merkel is door haar coulante beleid onder vuur komen te liggen, vooral in eigen gelederen.

Meer dan een miljoen mensen zijn vorig jaar naar de 'Heimat' gekomen voor bescherming en voor een beter leven. Massale aanrandingen rond de jaarwisseling waar buitenlanders voor verantwoordelijk zouden zijn geweest, hebben de gastvrijheid uitgehold.

Snelle behandeling

De kern van het pakket maatregelen wordt volgens Duitse media gevormd door het opzetten van veel speciale centra voor snelle behandeling van asielaanvragen. Zo zouden mensen die geen kans op asiel maken, snel uitgezet kunnen worden.

Het aantal landen dat als veilig geldt, wordt opnieuw uitgebreid, nu met Algerije, Tunesië en Marokko. Vluchtelingen die niet persoonlijk in hun land van herkomst vervolgd worden, mogen niet binnen twee jaar familie laten overkomen.

Voor jonge asielzoekers was er donderdag wat positief nieuws. Zij krijgen als ze in Duitsland een opleiding volgen en die met succes afronden, automatisch het recht om twee jaar in Duitsland te werken.

Lees meer over:
Tip de redactie