Het lukt steeds beter migranten die bij hun aankomst op Griekse eilanden een valse identiteit opgeven eruit te pikken.

De verbeterde screening is mede te danken aan de uitbreiding van het Europese grensagentschap Frontex en extra Griekse grenswachten, stelt Frontex-directeur Fabrice Leggeri.

Uit cijfers die Frontex donderdag presenteerde blijkt dat het aantal Syriërs dat de afgelopen tijd vanuit Turkije aankwam op Griekse eilanden verhoudingsgewijs aanzienlijk is gedaald. In december waren bijna vier op de tien vluchtelingen die Griekenland binnenkwamen Syriër, terwijl dat in oktober nog iets meer dan de helft was.

Het aantal Irakezen dat in Griekenland arriveerde steeg vorige maand naar een kwart van het totaal, een verdubbeling ten opzichte van november, aldus Frontex. Afghanen waren goed voor 25 tot 33 procent.

Asiel aanvragen

Frontex kan alleen helpen de nationaliteit van de arriverende migranten en hun kans op internationale bescherming vast te stellen, aldus het agentschap dat zo'n vierhonderd medewerkers heeft in Griekenland. Maar de cijfers geven geen indicatie over wie uiteindelijk asiel aanvraagt, benadrukt Leggeri.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei maandag dat recentelijk nog maar 40 procent van de vluchtelingen die naar Europa komen op de vlucht is voor oorlog, zoals die in Syrië woedt. Volgens hem komt 60 procent om economische redenen naar Europa. Het gaat volgens hem vooral om Noord-Afrikanen uit landen als Marokko en Tunesië. Zij moeten snel worden teruggestuurd, zei hij tegen de NOS.

Vorig jaar kwam ruim 880.000 migranten Griekenland binnen.