Doden bij aanslag presidentieel paleis Jemen

Door een zelfmoordaanslag nabij het presidentieel paleis in de zuidelijke havenstad Aden in Jemen zijn donderdag zeker zes doden en tien gewonden gevallen. 

De aanslagpleger gebruikte een autobom die was gericht tegen de burgemeester van de stad op het moment dat die het paleis binnenging, laten lokale autoriteiten volgens persbureau Reuters weten.

Het is niet bekend of de burgemeester een van de slachtoffers is. De aanslag is de laatste in een reeks aanvallen door militanten gericht tegen de regering en veiligheidsdoelen.

De regering strijdt tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen en loyalisten van de voormalige leider van het land, die hun basis hebben in de hoofdstad Sanaa. De oorlog duurt inmiddels negen maanden en heeft al zo'n 6000 mensen het leven gekost.

Video: Doden bij aanslag Jemen 

Nederlandse jihadist

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft donderdag geclaimd dat een Nederlandse jihadist, Abu Hanifa al-Hollandi, de aanslag heeft gepleegd. 

De claim kan tot dusver niet worden bevestigd. Een Nederlandse jihadist met diezelfde naam zou overigens vorig jaar in Syrië zijn omgekomen. Toen werd gemeld dat een Amerikaanse drone deze persoon had gedood.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kent de berichten over Abu Hanifa van sociale en andere media. Een woordvoerder zegt dat het waar kan zijn, omdat het vaker is gebeurd dat een Nederlandse jihadist een zelfmoordaanslag heeft gepleegd. ''We kunnen het echter niet bevestigen, omdat daar onderzoek ter plaatse voor nodig is.''

Lees meer over:
Tip de redactie