De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verspreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval. 

WHO-directeur Margaret Chan verklaarde donderdag in Genève dat de VN-organisatie extreem alert is. Tegelijk maande Chan geen paniek te laten ontstaan. "Het is geen ebola."

Het virus wordt in verband gebracht met hersenaandoeningen van baby's op het Amerikaanse continent. De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië.

Ook op Curaçao is intussen een besmetting vastgesteld. Het is niet bekend hoe het met de patiënt gaat en of het om een zwangere vrouw gaat.

Video: Animatie legt zikavirus uit

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?

Steekmuggen

In Nederland is de ziekte vastgesteld bij twaalf mensen die in Suriname waren gestoken. De ziekte wordt overgebracht door steekmuggen in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika.

Veel landen adviseren momenteel zwangere vrouwen niet naar het Amerikaanse continent te reizen of vooraf een arts te raadplegen. 

Vaccin

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH verwacht niet dat er voor het eind van dit jaar een vaccin tegen het zikavirus is, dat laat de organisatie donderdag weten.

Volgens de NIH, waar veel onderzoeksinstituten bij zijn aangesloten, zijn er al wel twee mogelijke vaccins waar eind dit jaar klinische proeven mee worden gedaan.

Tot nu toe is bij 31 mensen die terugkwamen in de VS uit gebieden waar het virus rondwaart, besmetting met het virus vastgesteld. Dat meldde de organisatie voor ziektecontrole en preventie CDC.

Verspreiding zika-virus

Ongeboren baby's

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt.

Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.