Juwelendieven Cannes krijgen flinke celstraffen

Drie Algerijnse mannen zijn woensdag in Frankrijk veroordeeld tot flinke celstraffen voor een juwelendiefstal tijdens het Filmfestival van Cannes in mei 2013.

Tijdens het Filmfestival van Cannes werden van een vertegenwoordiger van het Zwitserse bedrijf Chopard sieraden ontvreemd ter waarde van meer dan een half miljoen euro.

Een 44-jarige verdachte werd volgens persbureau AFP veroordeeld tot tien jaar celstraf. Hij werd in de zomer van 2013 opgepakt tijdens een juwelendiefstal in een hotel op Mallorca. De 38-jarige bestuurder van de vluchtauto heeft een gevangenisstraf van zeven jaar gekregen.

Het brein van de diefstal, een 46-jarige Algerijn, werd veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij was overigens niet bij de rechtszaak aanwezig; hij wist na de diefstal te ontkomen naar Algerije. Zijn ex-vriendin werd overigens ook veroordeeld, tot twee jaar cel. Zij had geen rol in de inbraak zelf, maar hielp naderhand wel mee de juwelen door te verkopen.

Extra beveiliging

De drie mannen ontvreemdden de juwelen uit de kluis op de kamer van de Amerikaanse directrice van Chopard in het Novotel-hotel. Ze kwamen binnen via een tussendeur en namen een beveiligde koffer mee die op haar kamer lag. Hierin bevonden zich drie horloges, zes paar diamanten oorbellen, een armband en een saffieren ring.

De juwelen zouden allemaal op de rode loper worden gedragen door vooraanstaande gasten van het festival, zoals Julianne Moore en Cindy Crawford.

De buit is overigens nooit terug gevonden. Het was niet de enige juwelenroof in Cannes in dit jaar. Er vond in juli ook een overval plaats op het Carlton Hotel. Hierbij werden sieraden ter waarde van vele tientallen miljoenen euro’s buitgemaakt. Sindsdien is de beveiliging tijdens het festival flink verhoogd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie