De Amerikaanse politie heeft in de staat Oregon woensdag de wegen naar een bezet pand in een natuurpark afgesloten. De gewapende bezetters zijn opgeroepen het pand na meer dan drie weken te verlaten.

De autoriteiten hebben wegversperringen op wegen rond het kantoor van het Malheur National Wildlife Refuge gezet. Ze waarschuwen dat mensen die naar het door gewapende boeren ingenomen oord proberen te gaan, worden gearresteerd.

Greg Bretzing van de FBI zei woensdag dat de bezetters voldoende in de gelegenheid zijn geweest het pand vreedzaam te verlaten. Dinsdagavond arresteerde de FBI acht bezetters die onderweg waren.

Een negende bezetter werd daarbij doodgeschoten, kennelijk in een vuurgevecht. Het bleek een van de meest markante figuren uit de club van bezetters, de 54-jarige rancher LaVoy Finicum.

Video: Politie zet wegen af rond door militie bezet gebouw Oregon

Politie zet wegen af rond door militie bezet gebouw Oregon
Politie zet wegen af rond door militie bezet gebouw Oregon

Naar huis

Volgens lokale media heeft leider Ammon Bundy dinsdagavond via zijn advocaat zijn medebezetters opgeroepen gehoor te geven aan de oproep van de politie en de FBI.

"Ik vraag de federale overheid mijn mensen in het pand te laten gaan", liet Bundy weten. "Voor wie nu nog in het gebouw zit: ik hou van jullie, maar laten we het gevecht op een ander manier voortzetten. Ga naar huis en ga je familieleden knuffelen."

Veroordeling

Het protest is in het afgelegen gebied ontbrand na de veroordeling van een boer en zijn zoon wegens brandstichting op het natuurterrein, dat net als veel land in de dunbevolkte regio, van de federale overheid is.

De leider van het protest, Ammon Bundy, was onder de arrestanten van dinsdag. Bundy en zijn gewapende 'militie' bezetten sinds begin januari het kantoor van de organisatie die een wildreservaat beheert. Aanleiding is een hoogoplopend conflict met de federale overheid over landeigendom.