VS vraagt rebellen Syrië naar vredesbesprekingen in Genève te komen

De Verenigde Staten hebben er woensdag bij Syrische rebellen op aangedrongen naar het nieuwe vredesoverleg in Genève te komen en geen voorwaarden vooraf te stellen. 

Het is een historische kans, beklemtoonde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het overleg moet vrijdag in de Zwitserse stad beginnen. ''Partijen van de oppositie (tegen de regering van president Assad) krijgen een historische kans om naar Genève te gaan en daar serieuze, praktische voorstellen te doen voor een staakt-het-vuren.

En om de weg te openen voor humanitaire hulp en andere maatregelen te treffen die vertrouwen scheppen. Ze moeten dat zonder voorwaarden vooraf doen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Riyad

Oppositiegroepen die woensdag in de Saudische hoofdstad Riyad bijeen waren, lieten niets over reisplannen los. Ze komen donderdag weer bijeen.

Volgens een zegsman willen de rebellengroepen eerst garanties van onder meer de VN en de regering van de Syrische president Bashar al-Assad dat luchtaanvallen op de rebellen worden gestaakt en de belegering van posities van rebellen wordt stopgezet.

Syrische regering

De Russische onderminister Gennadi Gatilov heeft woensdag gezegd dat de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, de Syrische regering heeft uitgenodigd in een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem.

Het is niet duidelijk of de Syrische minister al-Moualem zelf aan het hoofd van de regeringsdelegatie in Genève zal staan. De VN organiseren het vredesoverleg.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie