Macedonië heeft woensdag de grens gesloten voor alle vluchtelingen en migranten.

De politie heeft de grensovergang bij het Griekse Idomeni, aan een weg en spoorlijn van Thessaloniki naar Skopje, met dat doel dichtgedaan, bevestigden de autoriteiten in de betrokken provinciehoofdstad Kilkis.

Het is een belangrijke route voor vluchtelingen, want er zijn aan deze grensovergang opvangmogelijkheden. Een kilometer verder naar het oosten is de autosnelweg van Thessaloniki - Skopje.

De grens is daar bij de dorpjes Tsoliades (Griekenland) en Bogoroditsa (Macedonië) gewoon open, melden waarnemers.

Servië

De belangrijkste reden voor de sluiting van de grenspost Idomeni is volgens waarnemers de Servische weigering migranten toe te laten die naar West-Europa willen. Macedonië, dat in het noorden aan Servië grenst, beperkte de instroom al steeds strenger. Alleen mensen die uit Syrië, Irak en Afghanistan kwamen, mochten binnen.

Het Macedonische persbureau Kurir meldde woensdag nog dat in de voorafgaande 24 uur ruim 1500 Syriërs, 820 Afghanen en ruim 530 Irakezen als asielzoekers werden toegelaten. Maar woensdagavond is de 'Balkanroute' ook afgesneden voor die nationaliteiten.

Europese Commissie

De Europese Commissie zei zondag dat het wil dat de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex ook in Macedonië aan de slag kan.

De commissie steunde het voorstel van de Sloveense premier Miro Cerar voor het versterken van de bewaking aan de grens van Macedonië met Griekenland, meldde de krant Bild am Sonntag.

Het zou voor het eerst zijn dat Frontex aan het werk gaat in een land dat geen lid is van de Europese Unie. Macedonië zou door de EU te hulp worden geschoten met geld, techniek en personeel voor de missie.