De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft een schadeclaim ingediend tegen de Egyptische regering vanwege het intimideren van journalisten en het optreden tegen de omroep.

De zender beschuldigt Egypte van vernielingingen aan het kantoor van al-Jazeera bij herhaaldelijke politie-invallen en het in beslag nemen van apparatuur.

Het nieuwsorgaan, gevestigd in Qatar, stelt dat het systematisch en doelbewust is aangevallen door de Egyptische regering in de nasleep van de Arabische Lente in 2011.

Al-Jazeera diende de claim vorige week al in bij het ICSID-tribunaal in Washington D.C., maar advocaten van de nieuwszender hebben dit woensdag officieel bevestigd

Verdrag

Volgens de zender heeft Egypte een verdrag uit 1999 geschonden, dat voorschrijft dat buitenlandse investeerders eerlijk en gelijk worden behandeld door de regeringen van beide landen. Het verdrag houdt ook in dat de vrijheid van meningsuiting van journalisten gewaarborgd is.

Vorig jaar werden twee journalisten van al-Jazeera vrijgelaten, na ruim een jaar vast te hebben gezeten in de Egyptische gevangenis. Ze werden opgepakt wegens het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de inmiddels opgeheven Moslimbroederschap.

In de zaak was ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes veroordeeld tot tien jaar cel, maar zij had het land toen al verlaten.