Eerste verdachten aanrandingen Keulen voor de rechter

Het kantongerecht in Keulen behandelt in februari de eerste zaak die te maken heeft met de reeks incidenten in Keulen rond de jaarwisseling.

Het Openbaar Ministerie heeft een aanklacht voorbereid tegen twee mannen die op oudejaarsavond bij het station een man beroofden van een tas met een camera. Dat heeft het gerecht woensdag meegedeeld.

Het gaat om verdachten uit Tunesië en Marokko, die eerder al werden aangehouden.

Het OM heeft 945 aangiften van 559 mensen binnen. Het gaat voornamelijk om aangiften van vrouwen die tijdens de jaarwisseling bij het station in Keulen door circa duizend mannen werden ingesloten, beroofd en het slachtoffer werden van seksueel geweld.

Video: Gespannen sfeer in Keulen bij jaarwisseling

Onduidelijkheid

Er was aanvankelijk onduidelijkheid over de nationaliteit van de daders. Getuigen zeiden vlak na het incident dat de daders een 'Noord-Afrikaans uiterlijk' hadden en stomdronken waren. De Duitse politie beklemtoonde eerder meerdere malen dat er geen aanwijzingen waren dat het om vluchtelingen zou gaan.

Een week na de jaarwisseling bleek volgens anonieme bronnen binnen de Duitse politie wel dat asielzoekers betrokken waren bij de aanrandingen. Volgens de bronnen zou de politiechef van het politieteam in Keulen de waarheid hebben verbloemd.

De Duitse mininster van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger ontkende drie weken na het incident dat het ministerie de Duitse bevolking te laat heeft ingelicht over de stand van zaken. "Wij hebben niets te verbergen", sprak hij.

Verdachten

De Keulse politie had in totaal dertig verdachten op het oog. Allen hebben zij een Noord-Afrikaanse identiteit. Vijftien van hen zouden asielzoekers zijn, en twee van hen zijn minderjarig. Geen van de verdachten woont in Keulen. 

Tegen dertien verdachten zag het OM genoeg bewijs om tot vervolging over te gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie