De controle van de Griekse buitengrenzen vertoont ernstige gebreken. Dat staat in een conceptrapport van de Europese Commissie over de evaluatie van de toepassing van 'Schengen'-regels door Griekenland.

Als de controles niet binnen drie maanden zijn verbeterd kan Brussel besluiten dat EU-lidstaten de controles van hun binnengrenzen mogen verlengen tot een periode van maximaal twee jaar.

Landen als Duitsland en Oostenrijk hebben controles ingesteld wegens de grote stroom migranten.

''Om Schengen weer normaal, dus zonder interne grenscontroles, te laten functioneren moet Griekenland de opvang, registratie en terugkeer van migranten substantieel verbeteren'', aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). ''Dat is ons ultieme doel.''

Video: Migranten passeren de Griekse grens

Migranten passeren de Griekse grens
Migranten passeren de Griekse grens

Vingerafdrukken

Het conceptrapport, dat niet openbaar is, is gebaseerd op onaangekondigde bezoeken die inspecteurs van 10 tot 13 november brachten aan de Grieks-Turkse landgrens en de Griekse eilanden Chios en Samos.

Migranten bleken onvoldoende te worden geïdentificeerd en geregistreerd, hun vingerafdrukken vaak niet in computersystemen gezet en reisdocumenten niet systematisch gecheckt.

De experts stellen vast dat Griekenland zijn verplichtingen niet nakomt. Sinds het bezoek zijn de Grieken al wel hard bezig de controles van de buitengrenzen te verbeteren, aldus Avramopoulos.

vluchtelingenstromen