Geweld tussen Turken en Koerdische militanten eist opnieuw levens

Gevechten tussen Turkse troepen en Koerdische militanten hebben opnieuw levens geëist aan beide zijden.

Het Turkse leger meldde woensdag dat het geweld drie militairen en twintig PKK-strijders het leven heeft gekost in het zuidoosten van het land.

Het diepgaande conflict tussen de Turkse staat en de Koerden laaide vorig jaar weer op na een wapenstilstand van tweeënhalf jaar. De meest recente slachtoffers vielen door vuurgevechten in Cizre, dichtbij de grens met Syrië, en in de provinciehoofdstad Diyarbakir.

Niet alleen mensenlevens worden verwoest door de strijd. Het historische district Sur in Diyarbakir, dat wordt omringd door Romeinse stadsmuren, heeft grote schade opgelopen door de gevechten van de afgelopen maanden. Bewoners van een groot deel van de wijk mogen zich al bijna twee maanden niet op straat vertonen.

Spanje

De Spaanse politie hield woensdag negen personen aangehouden die worden "geassocieerd" met de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid bekend.

De PKK, die strijdt voor zelfbeschikking voor de Koerden in Turkije, wordt door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije zelf beschouwd als een terroristische organisatie.

De actie in Spanje vond plaats in elf huizen in Madrid, Valencia en Bilbao. De opgepakte mensen hielden zich onder meer bezig met "opleiding en training van de terroristische organisatie PKK-KCK", aldus het ministerie.

In 60 seconden: De PKK

Lees meer over:
Tip de redactie