De FBI heeft dinsdagavond de leiders van de bezetting van een overheidsgebouw in Oregon gearresteerd. De aanhouding ging gepaard met een schietpartij waarbij één persoon is overleden.

Er werd geschoten toen federale agenten een groep bezetters aanhielden bij een verkeerscontrole. Zij waren onderweg naar een bijeenkomst waar leider Ammon Bundy als gastspreker zou optreden.

Wie als eerste het vuur opende is nog onbekend. Rancher LaVoy Finicum (54), de man die de schietpartij niet heeft overleefd, maakte eerder al duidelijk dat hij er rekening mee hield dat hij de bezetting niet zou overleven. Tegen NBC News zei hij eerder dat hij liever zou sterven dan te worden gearresteerd. 

Volgens lokale media werden in totaal zeven mannen aangehouden onder wie de mormoonse broers Ammon en Ryan Bundy. Persbureau AP meldt dat enkele uren na de schietpartij één van de bezetters die zich nog in het gebouw bevond, zich vrijwillig overgaf aan de FBI.

De Bundy's hadden begin januari het initiatief genomen voor de bezetting.

FBI geeft video vrij van dodelijke schietpartij
FBI geeft video vrij van dodelijke schietpartij

Landeigenaren

De groep van zo'n 150 mannen had zich inmiddels bijna vier weken verschanst in het bezoekerscentrum van een natuurreservaat in de stad Burns in de staat Oregon.

De groep noemt zichzelf de Citizens for Constitutional Freedom. Zij voeren al jarenlang ruzie met de overheid over het bezit van land in de regio. De landeigenaren vinden dat de landelijke overheid teveel invloed uitoefent op hun bezit.

Gouverneur

De bezetters bevestigden enkele uren na de schietpartij op Facebook dat het slachtoffer deel uitmaakte van de groep. "Hij werd aangevallen op een stille weg in zijn strijd om de grondwet te handhaven", staat op de pagina te lezen.

De gewapende militie bezette het overheidsgebouw begin januari. De gouverneur van Oregon riep eerder deze week de federale overheid op in te grijpen. Bewoners hadden al meerdere malen duidelijk gemaakt genoeg te hebben van de bezetters.