De politie in de Verenigde Staten heeft een man uit de stad Milwaukee (Wisconsin) opgepakt die van plan was om een bloedbad aan te richten in een kerk van de vrijmetselaars. 

Hij was in het bezit van twee machinegeweren en een geluiddemper.

Samy Mohamed Hamzeh (23) was van plan om tientallen slachtoffers te maken. De aanval op de kerk in Milwaukee moest "over de hele wereld bekend worden", aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Naar de man liep al vanaf september een onderzoek. Aanvankelijk overwoog hij een aanslag te plegen op Israëli op de Westelijke Jordaanoever in Israël. Hij zag daar later toch vanaf vanwege financiële en logistieke redenen. De kerk in de VS werd het doelwit.

Undercover-agenten

Hamzeh liep in de val toen hij voor zijn daad de hulp inriep van twee personen. Volgens de openbaar aanklagers spraken ze in het Arabisch over de plannen. De personen bleken echter geen geïnteresseerde handlangers, maar medewerkers van de FBI.

Hij kocht wapens van undercover-agenten van de FBI. Ze oefenden ermee op een schietterrein en namen een rondleiding bij de kerk voor de vrijmetselaars. Op die manier kwamen ze erachter wanneer en waar de mensen precies samen kwamen. De verdachte werd maandag opgepakt.