Europese regeringen lopen weg voor hun verantwoordelijkheid en leiden uit een gevoel van angst voor terreur, waardoor de rechten van vluchtelingen in het geding komen. Dat concludeert Human Rights Watch (HRW) in het jaarrapport. 

"De angst voor aanslagen en massale migrantenstromen zetten veel westerse regeringen ertoe aan de bescherming van mensenrechten in te perken", stelt HRW-directeur Kenneth Roth. "Deze achterwaartse stappen bedreigen de rechten van iedereen, terwijl niet is aangetoond dat ze burgers beschermen."

De vluchtelingenstromen en aanslagen hebben regeringen volgens HRW aangezet tot islamofobie en het zaaien van angst. Europese regeringen lopen weg voor hun verantwoordelijkheid door de grenzen te sluiten. Ze schuiven het probleem af op landen die minder goed in staat zijn om vluchtelingen te huisvesten of te beschermen. 

Bovendien werkt het beleid van veel Europese regeringen averechts, stelt HRW. Doordat asielzoekers geen andere uitweg wordt geboden dan de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee, ontstaat een chaotische situatie die als voedingsbodem dient voor terroristen.

Visa

Plaatsvervangend HRW-directeur Carroll Bogert pleit in gesprek met NU.nl voor een systeem waarbij de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, op basis van screening humanitaire visa verstrekt in landen dichtbij de brandhaarden.

Vluchtelingen uit Syrië worden via dat systeem bijvoorbeeld in Libanon gescreend. Als ze in aanmerking komen voor een humanitair visum, worden ze overgeplaatst naar een Europees land, of bijvoorbeeld naar Canada of de VS. 

"Zo'n proces is er nog nu niet", stelt Bogert. "Ik denk dat het moreel juist en praktisch is om dit proces in gang te zetten. Landen als Libanon zullen bovendien blij zijn als er een overzichtelijk en snel systeem komt."

Bogert is niet te spreken over de rol die Europa de afgelopen maanden heeft gespeeld. "Het is immoreel om het voor vluchtelingen zo moeilijk mogelijk te maken om Europa te bereiken en we hebben gezien dat het averechts werkt. Mensen blijven komen."

Het is tijd dat Europese regeringen weer echt gaan leiden, stelt Bogert, en keuzes gaan maken op morele gronden die mogelijk impopulair zijn bij de achterban.