Drie Italiaanse topclubs worden verdacht van belastingontduiking. De Italiaanse politie heeft voor 12 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van bestuurders van onder meer AC Milan, Lazio en koploper Napoli.

In totaal worden 35 clubs en 64 personen verdacht van betrokkenheid bij de fraude. Het gaat daarbij om zowel (ex-)bestuurders als (ex)-spelers, meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

Onder de verdachten zouden de vice-voorzitter van AC Milan Adriano Galliani, de voorzitter van Napoli Aurelio De Laurentiis, Lazio-eigenaar Claudio Lotito en de voormalig voorzitter van Juventus Jean Claude Blanc zijn.

Ook Paris Saint-Germain-aanvaller Ezequiel Lavezzi (ex-Napoli) en voormalig sterspeler Hernan Crespo van onder meer Lazio en AC Milan zijn onder de verdachten.

Milan en Napoli wilden niet reageren, bij Lazio wist een woordvoerder nog van niets. Het onderzoek zou al lopen sinds 2012.

Misstanden

Het zou niet voor het eerst zijn dat er in het Italiaanse voetbal grote misstanden aan het licht komen. In 2006 werd topclub Juventus teruggezet naar de Serie B, omdat de clubleiding zich bemoeide met de aanstelling van scheidsrechters. Ook andere clubs waren betrokken bij die zaak.

In 2012 werden zes clubs fors bestraft voor matchfixing. Het gokschandaal leverde ook een aantal spelers fikse schorsingen op. In 2015 werden vijftig mensen opgepakt vanwege een omkoopschandaal.