Het ministerie van milieu van Polen heeft een spotje over het scheiden van afval van de tv gehaald, omdat er een 'zichtbaar homoseksuele' acteur in speelt.

Minister Jan Szyzsko heeft volgens dagblad Trouw besloten de Postbus 51-achtige commercial van de televisie te halen, omdat het spotje "gender-ideologie steunt met het geld van het ministerie van milieu".

De hoofdrol in het clipje wordt gespeeld door Maciej Nowak. De openlijk homoseksuele acteur is een opvallende verschijning in de Poolse cultuursector.

Met de term 'gender-ideologie' wordt in Polen alles aangeduid dat niet heteroseksueel is en dus door de katholieke kerk wordt afgewezen. De PIS-partij, die sinds oktober aan de macht is in Polen, wijst 'gender-ideologie' af.

Video: Milieuspotje met homoseksuele acteur

Christelijk erfgoed

"Het ministerie van milieu is sterk gericht op de verdediging van de Poolse identiteit, Poolse belangen en dat wat voor Polen het belangrijkste is: de verdediging van het gezin, van onze culturele identiteit verbonden aan het christelijke erfgoed", stelt de minister van milieu volgens Trouw.

Voorzitter Tanja Ineke van de Nederlandse homobelangenorganisatie COC noemt het besluit van het Poolse ministerie van milieu dinsdag op Twitter "bizar".

Omstreden wetten

Polen ligt onder vuur sinds de conservatieve regering de absolute meerderheid in het land heeft. Zo zijn er de afgelopen maanden twee nieuwe wetten aangenomen die de macht van het Hooggerechtshof en de vrijheid van de media inperken.

Europa heeft Polen al een aantal keer gewaarschuwd deze koers te wijzigen, vooralsnog zonder resultaat.