De Amerikaanse president Barack Obama wil eenzame opsluiting van minderjarige gevangenen in de Verenigde Staten verbieden.

Het strafmiddel van isolement kan leiden tot blijvende zware psychologische problemen, zo schrijft Obama maandag in een opiniestuk in de Washington Post.

De president stelt dat het verbod ongeveer 10.000 jongeren in gevangenissen raakt. In totaal zitten momenteel meer dan 100.000 gedetineerden in Amerikaanse gevangenissen hun straf uit in geïsoleerde cellen. Een kwart daarvan heeft bijna geen contact met mensen.

Volgens Obama leidt eenzame opsluiting tot depressie, vervreemding, een verminderd vermogen om met anderen om te gaan en potentieel gewelddadig gedrag bij de jongeren.

"Studies wijzen erop dat het bestaande mentale klachten erger kan maken en zelf nieuwe psychische aandoeningen kan veroorzaken. Geïsoleerde gevangenen hebben meer kans om zelfmoord te plegen, dit geldt met name voor jongeren met psyschische klachten of aandoeningen", schrijft Obama.

Trauma

In het stuk haalt de president het voorbeeld aan van de veroordeelde 16-jarige Kalief Browder uit de Bronx die een rugtas had gestolen. De jongen wachtte bijna twee jaar in eenzame opsluiting op zijn proces terwijl hij herhaaldelijk te maken kreeg met geweld van andere gedetineerden en bewakers.

Na zijn vrijlating had Kalief volgens Obama een dusdanig trauma opgelopen dat uiteindelijk zou leiden tot het plegen van zelfmoord.

"De eenzame opsluiting stamt uit het Amerika van 1800 en is later om verschillende redenen ingezet als strafmiddel. Maar tegenwoordig wordt het teveel gebruikt, met hartverscheurende verhalen zoals dat van Kalief als gevolg", zegt Obama.

De president vroeg het ministerie van Justitie afgelopen zomer al te kijken naar het gebruik van eenzame opsluiting in gevangenissen.