Justitie in Zuid-Afrika vecht het beroep dat atleet Oscar Pistorius tegen zijn vonnis heeft aangetekend bij het hoogste juridisch orgaan, aan. 

Persbureau Reuters meldt op basis van een lokale omroep dat het beroep van Pistorius "weinig kans" maakt bij het grondwettelijk hof van Zuid-Afrika. 

Pistorius werd eerder vrijgesproken van moord, maar kreeg vijf jaar cel voor 'dood door schuld' voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013.

De aanklagers tekenden protest aan. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich vervolgens over de veroordeling van Pistorius. Er werd alleen gekeken naar de toepassing van de wet: het bewijs is niet opnieuw bekeken.

Het Hof bepaalde dat rechter Thokozile Masipa in eerste aanleg fouten heeft gemaakt bij het bepalen van haar vonnis. Pistorius moet hebben kunnen voorzien, zo stelt het Hof, dat de kogels die hij door de gesloten toiletdeur vuurde, konden leiden tot het overlijden van de persoon die zich in het toilet bevond.

Reeva Steenkamp

Pistorius schoot in totaal vier keer door wc-deur en trof zijn vriendin, Reeva Steenkamp, onder meer in haar hoofd. De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

De wet is volgens het Hof door rechter Masipa niet goed toegepast. De uitleg van Pistorius voor de gang van zaken is bovendien "onaannemelijk".