Een Britse avonturier die als eerste persoon ooit Antarctica te voet wilde oversteken, moest afgelopen vrijdag bijna vijftig kilometer voor het einde van zijn reis opgeven en is een paar dagen later overleden.

De 55-jarige Henry Worsley had er afgelopen vrijdag 1.448 kilometer opzitten, toen hij werd opgehaald en naar een ziekenhuis werd gebracht. Hij lag toen al twee dagen zonder te bewegen in zijn tent. 

Worsley had tijdens zijn 71 dagen durende tocht te maken met zeer slecht weer. Zijn lichaam kreeg te maken met uitputting en extreme uitdroging.

De avonturier werd behandeld in een ziekenhuis in de Chileense stad Punta Arenas. Hij is maandag overleden door algeheel falen van zijn organen, meldt de BBC.

Worsley begon vorig jaar in november met zijn trektocht. Het plan was om in tachtig dagen Antarctica te voet over te steken zonder hulp van buitenaf. De oud-militair trok een slee met zich mee met daarop een tent, eten en andere uitrusting.

Reddingsteam

Hij zou om de 24 uur een bericht sturen naar een basis in de buurt. Toen Worsley tot twee keer toe niets van zich liet horen, werd een reddingsteam gestuurd naar zijn laatst bekende locatie.

Met zijn reis wilde hij geld inzamelen voor een stichting die gewonde soldaten helpt. De stichting wordt gesteund door de Britse prinsen William en Harry en hertogin Kate Middleton. In een reactie op zijn dood zegt William dat hij en zijn broer een vriend hebben verloren, aldus Sky News.

Video: Avontuur Worsley vertelt over zijn reis door Antarctica