De Iraanse politie heeft zo'n honderd mensen gearresteerd vanwege de bestorming op de Saudische ambassade in Teheran begin januari.

Sommigen zijn al vrijgelaten, meldt het Openbaar Ministerie van Iran volgens verschillende media zondag.

De bestorming volgde op de executies in Saudi-Arabië waarbij 47 mensen, onder wie de belangrijke sjiitische leider Nimr Baqr al-Nimr, om het leven kwamen. Hij werd veroordeeld wegens terrorisme. Demonstranten drongen de Saudische ambassade binnen en staken delen in brand. Tijdens de demonstraties waren er al veertig mensen opgepakt.

De Iraakse vooraanstaande sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr riep op tot de demonstraties. ''Ik vraag de sjiieten in Saudi-Arabië om moed te tonen door te reageren met vreedzame demonstraties. En hetzelfde aan sjiieten in de Golf, om onrechtvaardigheid en overheidsterreur in de toekomst te ontmoedigen. Ik roep op tot boze demonstraties bij Saudische gebouwen'', zei Sadr destijds.

Veel mensen in verschillende landen hadden gehoor gegeven aan de oproep, onder andere dus in Teheran. Ook in onder meer Pakistan, Bahrein, Libanon en de Britse hoofdstad Londen gingen mensen de straat op.

Video: Saudische ambassade begin januari bestormd