Kernreactor 2 bij de kerncentrale van het Belgische Tihange is zondagochtend uitgevallen door een lekkage in het niet-nucleaire deel.

Na een paar uur kon de reactor weer "zachtjes" draaien. De reactor wordt weer aangezet als het lek volledig is verholpen.

In de centrale zijn de afgelopen jaar vaker problemen geweest. De kerncentrale lag een tijd stil na de ontdekking van duizenden scheuren in kernreactor 2. Eind december werd de centrale weer opgestart.

De naburige gemeenten Maastricht en Aken gaan juridische stappen ondernemen om de kerncentrale te sluiten. De gemeenteraad van Maastricht nam in januari een motie in die strekking aan. 

''De tijd van politiek correct uitspreken dat we een einde aan de Belgische probleemcentrales willen is wat ons betreft na de incidenten van het afgelopen jaar en de heropstart van de scheurtjesreactoren voorbij'', aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van GroenLinks in Maastricht, indiener van de motie.

In de motie van vorig jaar stond dat de gemeenteraad de onmiddellijke en definitieve sluiting wil van de kerncentrale van Tihange omdat alleen zo een kernramp in het hart van de Euregio Maas-Rijn kan worden uitgesloten.