Het aantal doden door de sneeuwstorm in het oosten van de Verenigde Staten is opnieuw gestegen. Het extreme weer heeft zaterdag al van minstens achttien Amerikanen het leven geëist.

De meeste doden vielen in het verkeer, maar anderen kwamen om het leven bij het sneeuwschuiven of door onderkoeling. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP.

De staten Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Virginia en West Virginia gaan gebukt onder de sneeuwval. In sommige gebieden aan de oostkust van Amerika is al negentig centimeter sneeuw gevallen. 

Tienduizenden reizigers zijn gestrand vanwege de sneeuwval. De meeste van de tachtig miljoen mensen die zich in het pad van de storm bevinden, hebben gehoor gegeven aan de oproep om thuis te blijven.

Bekijk beelden van de extreme sneeuwval in Washington:

New York

Het weer bracht het openbare leven in New York tot stilstand. In de stad viel al meer dan zestig centimeter sneeuw. Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York heeft het reisverbod dat hij eerder op zaterdag al aankondigde, verlengd tot zondagochtend 7.00 uur. Het verbod geldt voor een groot deel van de staat, waar momenteel tientallen centimeters sneeuw op de weg ligt. 

Het verbod geldt vanaf zaterdagavond 20.30 uur (Nederlandse tijd). De bruggen en tunnels in New York worden afgesloten. Weersvoorspellers zeggen dat de sneeuwval ook zondag nog aanhoudt.

Eerder op de dag werden de busdiensten al in New York stilgelegd, net als de metrolijnen die deels boven de grond rijden. Er lag een dikke laag sneeuw op de rails.

Hevige sneeuwval in oosten van Amerika

Het leven in de Amerikaanse hoofdstad Washington komt na de zware sneeuwstorm van afgelopen weekeinde weer langzaam op gang. © AFP
Autoriteiten en inwoners van de stad proberen de stad na 36 uur van hevige sneeuwval snel uit te graven. © AFP
Jongeren snowboarden op Times Square in New York. © AFP
In New York viel al meer dan zestig centimeter sneeuw. © AFP
Een man beweegt zich voort op ski's. © AFP
Ondergesneeuwde auto's in New York. Het oosten van de VS wordt geteisterd door een hevige sneeuwstorm. © NU.nl/Geertje van Dijk
Een man probeert een sneeuwengel te maken. © AFP
De meeste van de tachtig miljoen mensen die zich in het pad van de storm bevinden, hebben gehoor gegeven aan de oproep om thuis te blijven. © AFP
Het beroemde Times Square in New York bedekt met sneeuw. © AFP
Witte straten in New York. © NU.nl/Geertje van Dijk
Voetpaden worden sneeuwvrij gemaakt in New York. © AFP
Een sneeuwschuiver ploegt door de straten van New York. © AFP
Volgens Bloomberg zijn ook alle shows op Broadway voor zaterdagavond afgelast. © AFP
Een dakloze schuilt voor de sneeuw in Central Park in New York. © AFP
Verlaten straten in Washington. © AFP
Eerder op de dag werden de busdiensten al in New York stilgelegd, net als de metrolijnen die deels boven de grond rijden. © AFP
Tienduizenden reizigers zijn gestrand vanwege de sneeuwval. © AFP
Het weer bracht het openbare leven in New York tot stilstand. © AFP
Sneeuwstorm New York
© ANP
© ANP
© ANP
Het wordt afgeraden om nog de weg op te gaan. © AFP
Sneeuw voor het Capitool in Washington D.C. © AFP
De sneeuwstorm heeft vrijdag al levens geëist. © AFP
De waarschuwing voor de sneeuwstorm blijft nog tot en met zondag van kracht. © AFP
Sneeuw voor het Witte Huis. © AFP
Zaterdag 23 januari: Een vrouw steekt de weg over in het besneeuwde Washington D.C. © AFP
Sneeuwschuivers rijden af en aan in Washington D.C. © AFP
Een Amerikaanse familie loopt door de sneeuw in Washington D.C. © ANP
Een hond loopt met een slee in de Amerikaanse staat North Carolina. © AFP
Mensen lopen in de sneeuw in Washington DC. © AFP
Nonnen lopen in de sneeuwstorm. © ANP
De Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat miljardair Donald Trump hem niet opvolgt in het Witte Huis. © AFP
Gouverneurs van verschillende Amerikaanse staten hebben donderdag al de noodtoestand afgekondigd. © AFP
Een verkoper stalt sneeuwschuivers uit in zijn winkel in Washington D.C. © AFP
De autoriteiten roepen Amerikanen op om voedsel en water in te slaan. © AFP

Vluchten

Ook alle vluchten van en naar de vliegvelden JFK, Newark en LaGuardia zijn voor onbepaalde tijd opgeschort, melden de luchtvaartautoriteiten.

United Airlines heeft alle vliegactiviteiten in Washington DC tot maandag gestaakt. Vanuit New York wordt zondag slechts beperkt gevlogen, maakte de Amerikaanse vliegmaatschappij zaterdagavond bekend.

Volgens Bloomberg zijn ook alle shows op Broadway voor zaterdagavond afgelast. Op Times Square, het centrum van de theaterwijk van de stad, ligt een dikke laag sneeuw.

Ergste sneeuwstorm

Burgemeester Bill de Blasio van New York stelde zaterdag dat de sneeuwstorm die zijn stad nu treft in de top 5 staat van ergste sneeuwstormen ooit.

De Nationale Weerdienst verwacht dat de 'blizzard' tot de zwaarste uit de geschiedenis zal gaan behoren. Het record aan sneeuwval werd gevestigd in januari 1922, toen in de regio rond de hoofdstad Washington na een storm 70 centimeter sneeuw viel.