In Italië zijn zaterdagmiddag vele duizenden voorstanders van het homohuwelijk de straat op gegaan. De Italiaanse senaat bespreekt het onderwerp donderdag.

De demonstraties vonden plaats in Rome en talloze andere grote Italiaanse steden. Veel demonstranten droegen een klok bij zich om te beklemtonen dat het tijd wordt dat Italië homoseksuelen dezelfde huwelijksrechten als heteroseksuelen geeft.

Italië is het enige grote West-Europese land waar partners van hetzelfde geslacht nog geen mogelijkheid hebben om hun relatie wettelijk te bevestigen.

Het wetsvoorstel dat donderdag wordt besproken, geeft homo’s en lesbiennes het recht zich voor de wet te laten registreren als partners. Ook mogen zij, als de wet wordt bekrachtigd, voortaan elkaars naam  aannemen, elkaar kinderen adopteren en aanspraak maken op elkaars pensioen.

Sterk verdeeld

In Italië zijn de meningen over gelijke rechten voor homoseksuelen sterk verdeeld. Paus Franciscus liet volgens The Guardian vrijdag nog weten alle respect te hebben voor homoseksuelen. Maar hij voegde daar wel meteen aan toe dat het huwelijk een verbintenis is die alleen een man en een vrouw aan horen te gaan.

De uitspraken zijn opvallend, omdat Franciscus doorgaans liberalere standpunten inneemt dan zijn voorgangers.