Een passagier van een KLM-vlucht van Thailand naar Nederland heeft zaterdag geprobeerd onderweg de deur van het vliegtuig te openen.
 

Volgens RTV Noord-Holland zou de man door de crew en andere passagiers van de Boeing-777 overmeesterd zijn. Het vliegtuig maakte vervolgens een tussenlanding in Warschau en heeft de man daar overgedragen aan de politie.

Hoofdredacteur Bart Barnas van zender AT5 bevestigt dit verhaal op Twitter. Hij zat in het desbetreffende toestel en stelt dat de man zich "psychotisch" gedroeg.

Een woordvoerder van de KLM bevestigt aan NU.nl dat er een tussenlanding is gemaakt en dat een man is overgedragen aan de Poolse autoriteiten. Een specifieke reden kan de zegsvrouw niet geven. "De primaire reden voor de tussenlanding was dat het toestel extra brandstof nodig had", stelt ze.

Geen terreur

Het gebeurt niet vaak dat een passagier halverwege een vlucht uit het toestel wordt gezet, bevestigt de woordvoerster. "Dan heeft iemand er wel voor gezorgd dat zowel de bemanning als andere passagiers zich niet veilig of prettig meer voelen." Zij kan wel zeggen dat de reden van de landing in Warschau geen terreurdreiging betrof.

De tussenlanding werd eigenlijk om een andere reden ingelast: tijdens de vlucht is de route gewijzigd. De piloot moest dat doen op gezag van een land waar overheen werd gevlogen. Daardoor steeg het brandstofverbruik en moest er in Warschau worden bijgetankt.

De passagiers hebben in Warschau na 3,5 uur wachten het vliegtuig moeten verlaten. Een vliegtuigtrap heeft de deur van het toestel beschadigd, twittert Barnas. Het is onduidelijk wanneer de passagiers naar Amsterdam kunnen vliegen.