Michael Bloomberg, de oud-burgemeester van New York, overweegt zich beschikbaar te stellen als kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap.

Hij denkt er over na nu Donald Trump een serieuze kans lijkt te maken op een nominatie als Republikeinse kandidaat. De miljardair staat, ondanks zijn controversiële uitspraken, al maandenlang hoog in de peilingen. Aan de Democratische kant vormt kandidaat Bernie Sanders in de peilingen een serieuze bedreiging voor Hillary Clinton.

Bloomberg zou zich volgens The New York Times als onafhankelijk kandidaat in de race willen mengen. De ondernemer zou zijn naaste medewerkers opdracht hebben gegeven plannen te maken voor een campagne.

De 73-jarige Bloomberg heeft in het verleden vaker overwogen zich kandidaat te stellen, maar zag daar altijd vanaf omdat hij vreesde geen reële kans te maken. Hij zou minimaal een miljard dollar willen besteden aan zijn campagne, melden bronnen.

Definitieve beslissing

De politicus zou zijn definitieve beslissing begin maart willen nemen. Op dat moment is het logistiek nog mogelijk voor een kandidaat om zich te melden in alle vijftig staten. Als Bloomberg zou meedoen en zou winnen, zou dat de eerste maal in de geschiedenis zijn dat een onafhankelijk kandidaat het Witte Huis bewoont.

De miljardair kan politiek gezien als een liberaal worden omschreven. Hij steunt abortusrechten en is voor het aanscherpen van de wapencontroles. Bloomberg zelf wilde zaterdag niet op het nieuws reageren.

Video: Zo verlopen de Amerikaanse verkiezingen in 60 seconden