Turkije en de Verenigde Staten zijn klaar voor een militaire oplossing van de conflicten in Syrië als een politieke regeling niet mogelijk blijkt. Dit zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zaterdag op bezoek in Istanbul.

"Het is beter een politieke oplossing van het geschil te bereiken", aldus Biden. Maar er is een militair alternatief en "we kunnen Islamitische Staat (IS) uitschakelen".

Biden sprak met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over wat de twee militair sterke mogendheden en NAVO-bondgenoten kunnen doen om rebellen die tegen de Syrische regering vechten, nog beter te helpen. Biden zei dat Washington begrijpt dat voor Ankara de extremistische en gewapende Koerdische Arbeiderspartij (PKK) net zo'n grote bedreiging is als IS.

De PKK is een overwegend Turks-Koerdische beweging. Die heeft bondgenoten in Syrië en Irak. Koerden in die twee landen vechten tegen IS.

Luchtaanvallen

Bij luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië zijn tussen 4 en 17 juli 2015 zeker twee burgers om het leven gekomen en vier anderen gewond geraakt.

Het is de vierde keer sinds de start van de luchtaanvallen dat het Amerikaanse leger komt met berichten over burgerdoden, schrijft The New York Times. Een week geleden werd nog bekend dat er tussen 12 april en 4 juli acht burgers waren omgekomen door de aanvallen.

Hoofdstad

In totaal zijn er 9.782 luchtaanvallen uitgevoerd waarvan 6.516 in Irak en 3.266 in Syrië. De twee doden zijn gevallen nabij de Syrische stad Raqqa, de stad is door strijders van IS uitgeroepen tot de hoofdstad.

"Het is belangrijk om te melden dat aanhangers van IS zich verbergen tussen onschuldige burgers en dichtbevolkte gebieden. Dat doen zij om te voorkomen dat ze een doelwit worden", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Offensief

Sinds de start van het offensief zijn er 120 beschuldigingen binnengekomen over burgerdoden door de coalitie, daarvan zijn er 87 ongeloofwaardig genoemd, aldus het leger. Het totale bevestigde aantal burgerdoden is opgelopen tot zestien.

Volgens de woordvoerder zijn alle aanvallen rechtsgeldig uitgevoerd en zijn alle maatregelen genomen om burgerdoden te voorkomen. "Burgerslachtoffers zijn helaas alsnog voorgekomen."