In de Canadese stad La Loche in de provincie Saskatchewan zijn vrijdag minstens vier doden gevallen bij een schietpartij op een middelbare school. Twee anderen raakten gewond en verkeren nog in kritieke toestand.

Update 0.40 uur: Schietpartij eist vijf doden en twee gewonden.

Update 3.00 uur: De politie spreekt van vier doden. Ook blijkt dat de schutter op meerdere plekken in La Loche heeft geschoten.

Lees hieronder het hele bericht

De Canadese premier Justin Trudeau liet aanvankelijk weten dat vijf mensen om het leven waren gekomen, maar de politie stelde later dat het zou gaan om vier doden. De politie benadrukte dat nog onduidelijkheid bestaat over het aantal slachtoffers.

De vermoedelijke dader is aangehouden en het wapen is in beslag genomen, bevestigde Trudeau. Hij sprak over "de grootste nachtmerrie van iedere ouder". Trudeau zei dat vanuit het Zwitserse Davos waar hij momenteel het World Economic Forum bijwoont.

De school is niet de enige locatie waar geschoten is, zegt de burgemeester van La Loche, Kevin Janvier tegen persbureau AP. De schutter schoot in zijn eigen huis al twee van zijn broers dood. De schietpartij eindigde vervolgens in de school, waarbij onder andere de 23-jarige dochter van de burgemeester om het leven kwam. Ze gaf les op de school.

Video: Premier Trudeau: 'De grootste nachtmerrie van iedere ouder'

Gegil

Een leerling van de school, zei tegen de Canadese omroep CBC dat hij "zes of zeven" schoten hoorde en de school uit rende. "Er was een hoop gegil", vertelde de jongen. In de school, die bestaat uit twee gebouwen, krijgen zo'n negenhonderd scholieren les.

In eerste instantie weigerde de politie te bevestigen dat het om een schietpartij ging en wilde het slechts kwijt dat het ging om ''een ernstig incident".

De school heeft via Facebook laten weten dat de gebouwen gesloten blijven totdat de politie het onderzoek naar de schietpartij heeft afgerond. Ook riep het iedereen op om weg te blijven bij de school.

1989

Het is niet de eerste keer dat de school in Loche wordt opgeschrikt door geweld, meldt persbureau Reuters. In 2014 probeerde een student een lerares neer te steken. De leerkracht klaagde dat de leerling tien maanden later, toen hij zijn straf had uitgezeten, weer in de klas van de lerares zat.

Schietpartijen op scholen komen in Canada zelden voor. Het laatste ernstige incident dateert uit 1989. Veertien studenten werden toen gedood bij een schietpartij op een school in Montreal.